
Re-Bid of Minneapolis Convention Center Audio Upgrade Project 
Addendum #1 
8/29/16 
 
Bid Due Date Extension 

 Bids are now due at 10:00am on Tuesday, September 13th. 

 
Substitution Requests: 

 271000-2.4C UPS 
o Proposed Substitution:  Middle Atlantic UPS-2200R-8IP 
o Status: Approved 

Questions with HGA Responses: 

 QUESTION:  Use Tax Exempt Clarification per Bid Form request to add “Applicable” taxes and 

statement on page 2 of the Call for Bids document stating that the ST-3 Exemption Certificates 

available to substantiate exemption.  We have reviewed Sales Tax Fact Sheet 176 and have 

determined that since the City is requesting a “Lump Sum” quote/bid (not broken out between 

labor & material) for this project and there is no mention of a Purchasing Agreement document 

available, this project should be considered taxable and quoted as such.  Can you please confirm 

that this project is taxable?  
o RESPONSE:  Equipment is not broken out separately as a part of the bid, therefore all 

applicable sales taxes for equipment will need to be paid by the vendor and passed 

along to the City in the bid amount. 

 QUESTION:  Downloads are labeled Construction and Electrical Installation/Construction. Is the 

electrical the proper download for the audio upgrade?  
o RESPONSE:  Yes. 

 QUESTION:  Section 275120 - 1.3 - C -1 -d. indicates: Existing speaker types, tap settings, and 

cabling shall be field surveyed and verified by A/V contractor for the purposes of calculating 

amplifier power requirements. Since there are many areas that would need field verification, as 

well as the verification would require lifts and possible conflict with MCC activities are there as-

built / red line drawing available to assist in the calculation of speaker taps?   
o RESPONSE:  The Minneapolis Convention Center Engineering office has limited as-builts 

available.  As-builts may not always be correct or complete; some field verification will 

be required. 

 QUESTION:  In the previous bid there seemed to be some confusion on the UPS requirement for 

amplification and the system residing on the back-up generator.  Is UPS still required for the AV 

systems residing on the back-up generator system?  
o RESPONSE:  Yes, battery backup for equipment indicated in section 271000 part 2.4.C.6 

is required by NFPA 72 even if the system is on back-up generator. The AHJ has 

indicated that this requirement will be enforced for the project. The UPS runtimes listed 

in specification section 271000 take into account that the system will be backed up on 

generator. 

 QUESTION:  When calculating UPS needs are we allowed to use ALL existing UPS units? 
o RESPONSE: All existing rack mount UPS units may be re-used as long as they meet 

runtime requirements for connected loads. 

 QUESTION:  Did the Alternate #4 - UPS get eliminated for this Re-bid?  



o RESPONSE: The requirement for UPS backup has been incorporated into the base bid. 

 QUESTION:  Other than the bid form are there any major changes from the initial bid?  
o RESPONSE:  HGA has attempted to incorporate clarifications based on responses to the 

bid questions into the document set.    

 QUESTION:  Drawing notes: (1, 2, 3, 6, 7, 8, 10?) -   AUDIO INPUT PANEL AND WIRING TO 

REMAIN AND BE RE-CONNECTED TO NEW AUDIO I/O PANEL IN AUDIO ROOM xx-xxx).  Is there a 

drawing of the new audio I/O panel? If not, is there a detailed description?  
o RESPONSE: Audio I/O Panel is in reference to the Audio I/O device (QSC I/O Frame,QSC  

I/O 22, etc). 

 QUESTION:  In the Network Switch Spec 2.22, E. indicates: Audio Video Bridging (AVB) 

compatible for future use.  Do we need to include the "future" AVB licensing now or will MCC pay 

for that when they upgrade to AVB? 
o RESPONSE: AVB licensing does not need to be unlocked as a part of this project.  MCC 

will pay to upgrade as needed in the future. 

 QUESTION:  In the Network Switch Spec 2.22, F. indicates: Redundant power supplies.  The 

Exteme Networks X440-G2 does not have redundant power supplies, is use of the X440-G2 still 

permitted?  
o RESPONSE:  Redundant power supplies for the Network Switches are required.  If 

providing the Extreme Networks X460-G2, provide redundant internal power supply.  If 

providing the Extreme Networks X440-G2, provide the corresponding Extreme Networks 

external redundant power supply unit. 

 QUESTION:  In the Network Switch Spec 2.22, H: Extreme Networks X440-G2/X460-G2 Series 

network switch preferred.  Are there other acceptable Network Switches?  
o RESPONSE: Submit substitution request for desired network switch which meets the 

Network Switch specification 275120-2.22. 

 QUESTION:  On drawings AV400A, AV401A, AV402A, AV402B, AV403A and AV403B Keynote #4 

indicates: REUSE EXISTING SPEAKER BACKBOXES AND CABLING WHEREPOSSIBLE AND PROVIDE 

NEW SPEAKER BAFFLE. In the initial bid the term "cabling where possible" wasn't referred to, 

only speaker backboxes were mentioned.  Has something changed, should bidding contractors 

beware of speaker cabling issues not referenced before?   
o RESPONSE: This revision is in reference to bid questions asking if new speaker cable will 

be required.  HGA anticipates most speaker cabling should be able to be reused, but 

replacement will be needed if speaker cable condition does not permit reuse. 

 QUESTION:  Drawing AV500 refers to equipment rack removal. In the initial bid there seemed to 

be some confusion about emptied equipment racks and their use or non-use.  Once the 

equipment racks have been rearranged or emptied, are the empty racks being totally removed 

from the equipment rooms or will they be re-purposed for future use?   
o RESPONSE: Empty equipment racks are to be removed from the site and disposed of by 

the contractor.  Refer to specification section 270513-3.6 for more information. 

 QUESTION:  Detail 3/AV600 calls out to have a minimum of 12” separation between the existing 

fiber and new fiber. Are we able to run the new fiber through the same core hole with the 

existing fiber when passing through floors/into the communication rooms?  
o RESPONSE:  Redundant fibers may not be routed through the same core drill.  Existing 

core drill may be used if they are separated by greater than 12”. 



 QUESTION:  It appears that some closets already have 6 single mode rather than the 12 single 

mode indicated on the drawings. Can we terminate and use the 6 strand single mode in these 

instances vs providing a new 12 strand fiber to the closet?  
o RESPONSE:  Yes, use existing 6, 12, and 24 strand single mode fibers as audio network A 

connections.  Provide secondary 12 strand single mode fiber for audio network B 

connections at locations shown on plans. 

 QUESTION:  The majority of the closets have a 24 strand single mode in them. Can this fiber be 

used in place of installing new fiber?   
o RESPONSE:  Yes, use existing 6, 12, and 24 strand single mode fibers as audio network A 

connections.  Provide secondary 12 strand single mode fiber for audio network B 

connections at locations shown on plans. 

 QUESTION:  Will free parking in the back of the building be provided for our crew vehicles?  
o RESPONSE:  Yes, free parking will be provided when possible; however events are given 

first priority for parking.  

 QUESTION:  There is a typical detail that shows the rack elevation and equipment for the PODs. 

Does this equipment feed all three pods or is there a rack of equipment for each POD? 
o RESPONSE: There is a rack of equipment for each Lecture Pod.  The typical lecture pod 

rack elevation and one-line shown is repeated for each of the three individual Lecture 

Pods.  These are three standalone systems. 


